Nekretnine
Turizam
Zajednicke investicije
Crna Gora

Republika Crna Gora se nalazi u južnom dijelu Evrope, na obali Jadranskog mora. Ova mala zemlja sjedinjuje u sebi potpuno smireni ritam života, toplinu i komfor srednjovjekovnih italijanskih primorskih gradića i nevjerovatnu ljepotu divlje prirode.

Teritorija republike je 13,8 hiljada km2. Broj stanovnika je približno 620 hiljada. Prijestonica je grad Cetinje, mada nakon Drugog svjetskog rata skoro svi organi vlasti bili su skoncentrisani u "administrativnom centru" – Podgorici.

Novčana jedinica u Crnoj Gori je euro.

Međunarodni telefonski pozivni broj za republiku – 382.Crna Gora ima 2 međunarodna aerodroma – Podgorica i Tivat.

Tokom cijele godine funkcionise feri-boat linija sa Italijom Bar-Bari i Bar -Ankona.

Iz Bara preko Podgorice prolazi željeznica za Beograd (Srbija). Takodje postoje željeznicka linija Podgorica-Skadar (Albanija).

Osnovni magistralni putevi su: Jadranski put, koji pocinje od Ulcinja i proteže se do granice sa Hrvatskom (dalje ide duž morske obale do italijanskog Trsta); putevi od obale preko Podgorice za Sarajevo (Bosna i Hercegovina) i za Beograd (Srbija). Geografski Crna Gora se dijeli na tri oblasti: primorje, centralni dio planinski dio.

Ova podjela je udobna i za turističke svrhe.

 

Primorje

Primorje je najjužnija oblast koja se uskim pojasom (1-10 km uširinu) proteže duž Jadranskog mora, od naselja Igalo na zapadu do ušca rijeke Bojane na istoku.

Centralni dio

Centralni dio se sastoji iz 2 dijela. Prvi – Dinarski planinski vijenac koji se bukvalno nadnosi nad primorjem. Drugi dio centralne geografske oblasti čine ravnice.

Planinski dio

Planinska oblast zauzima sjeverni dio zemlje. Ovdje je jako izražena subalpska klima, sa hladnim, jako snježnim zimskim periodom i umjereno toplim ljetom. Na tim planinskim vijencima ima puno pašnjaka, šuma i mnogo planinskih jezera i rijeke Piva, Tara i Morača.

ID:
Naši partneri: ANTULA Nalengroup Cro-Montenegro Kamin